Geng Ashaabulkami..
"sebaik2 manusia adalah yg lebih taqwanya di antara kalian"

k3NdUri R4ziN

12:14 PG
Hari tu, kami budak2 rumah ada dapat duit sikit kan. Ceritanya begini, Razin dapat duit zakat, so dia sponsor la kami satu rumah makan2 kat luar. Sume pergi, masing2 tgh pokai, dpt makan free plak, ape agi?

Lokasinya di Remas Restaurant yang terletak di 70 Street berhampiran President Mosque. Mula2nya ada ahli rumah yang cadangkan spya pergi Bait Midhyaf. Tapi hasil keputusan mesyuarat, Remas terpilih.


Sebelum berangkat tu, kami buat bacaan Yasin dan sedikit tahlil untuk saudara Razin dan untuk keamanan Yaman. Selepas solat Maghrib berjemaah, driver kedua kami, Uncle Abduh datang menjemput kami di depan rumah.

Solat berjemaah sebelum bacaan tahlil dan yasiin
.........................................................................................................

 
Sewaktu bacaan yasin n tahlil..time ni tengah black out, tu yg ada lilin..
...........................................................................................



Setibanya di Restoran Remas
..................................................................................................



Sebelum hidangan sampai..
..............................................................................................



Pizza baru sampai..
.....................................................................................................



Sedang menikmati hidangan...
......................................................................................................


Hati tenang lepas makan..Ni la Razin yg sponsor kami..
..................................................................................................



Bersama pemuda2 arab Yaman
..................................................................................................


 
Di hadapan Restoran Rimas
..................................................................................................



Sekali lagi posing..
.................................................................................................







Read On Comments

RuM4H b4Ru

11:45 PTG

Alhamdulillah.. Setelah penat kami berperang dengan tuan rumah sewa kami sebelum ni (Mohamad) berjaya juga kitorang lepaskan diri dari penipuannya selama ini..

Kat umah lama kami tu sebulan sewanya 60,000riyal bersamaan RM1200. Tu tak termasuk duit air dan karen lagi.. Sume sekali dekat 80,000 (rm1600)... Adui, serabut otak kami dibuatnya.. Dah la air kejap ada,lama xde... karen lak putus memanjang.. Sehari dekat 8jam kami hidup tanpa karen... Siang takpe lagi, karen tak berapa guna sangat, malam yang kami fed up tuh.. Tengah syok2 layan tv (nak ilangkan tensen blajo dari pagi sampai petang..) tetibe "PLUP" tnb yaman break down... Sume pun mula la maki2.. Ingatkan melayu je,tetengok arab lagi teruk duk menyumpah..yaman...yaman...


Mail xpdc dgn kotak2nya..
......................................................................................................


Sebulan sebelum kami pindah, tuan umah tu senang2 naikkan harga sewa.. Dari rm1000 jadi rm1200.. Time tu kami sume nak angkat parang dah, tapi nasib bek sume iman kuat lagi.. Kami bertahan lagi sebulan (wat rancangan baek punya....)



 Setibanya di rumah baru..
..................................................................................................

Bila dapat je info umah kosong untuk disewa, kami cepat2 mesyuarat.. Umah baru ni sewanya rm900. Walaupun tak berapa murah, kami cukup selesa.. bilik ada 4, cukup la untuk kami 15 orang berteduh di yaman ni.. Yang bestnya tuan umah ni sporting giler..datang tengok kami tiap bulan oo..(amik duit umah le tu..)Dia tak la banyak karenah macam tuan umah sebelum ni. Kalau kami takde duit pun dia bagi tangguh..



Mereka dengan barang2 mereka..
....................................................................................................


Kami bersyukur la dapat blah gak dari umah lama tu,walaupun terpaksa perang sengit ngan mamat penipu nuh. Mula2 dia tak bagi kami pindah coz bagi dia, kami la sumber keuntungan dia.Penyewa umah sewa dia yang len tu diorang wat lebih kurang ngan tuan umah.Bayar ke tak ntah..Kami ni setiap awal bulan terus bayar,nak jaga nama Malaysia la..Tetengok mamat tu naik kepala lak, wat  naik harga sewa sedap2, pastu bohong2 lak pasal air ngan karen.. Ikutkan air dan karen sebulan cuma rm200 je, ni dia kapak sampai rm600.. Ingat kami tukang cop dwet ke?!!!



 
Syafiq, lebih dikenali dgn panggilan Pak Kiyai bersama Ahmad sedang packing barang..
........................................................................................


Masa pindah hari tu, kami guna 3 lori tayar6...sib bek takde kontena nak wat sewa..kalau tak angkut je..senang citer...tak yah ulang2 banyak kali..Nak lepas lori pertama tu,tuan umah wat tak tau je, masuk lori kedua,,,,, kami terpaksa berperang lak ngan mamat nuh..Hasan yang selama ni nampak cool, tertonjol keberangannya.. Pintu umah lama tu skiiit je lagi nak hancur...Dengan bergadaikan pasport,henpon n dompet,dapat la lepas lori kedua..Masuk je lori ketiga,tuan umah dah serabut kepala.."Hilangla duit aku...mane lak aku nak korek pas ni..." :(   Kami sume dah standby parang,tau dah yang last ni paling sengit..




Buat2 rajin la pulak..
........................................................................................................


Mamat tu parking lori dia baek punya depan lori kami, tak bagi kluar la tuh..Kami tau dah,ni msti bab duit punya..Arab Sana'a,mana ada yang tak mata duitan...duit...duit..Gaduh punya gaduh,kena jugak la kami bayar 70,000..Ada ke patut, umah tak duduk,tetap kena bayar duit sewa..huh..Tak cukup lagi, dia naik umah kami tengok kerosakan lak,mintak lagi 15,000..Padahal rosak sikit je pon...Hampeh tol mamat nuh..Nak blah punya pasal,bayar gak la..Dari 85,000, dapat la kurang sampai 75,000...Tu pun dia tak puas hati lagi,dah kena maki baru senyap..Arab...arab..




Mamat2 telaga
....................................................................................................

Bahagian wiring..
....................................................................................................

Operasi gembur tanah untuk landskap..Kesian kat diorang,takde cangkul..kayu pun jadi kerja..
........................................................................................................


Read On Comments

OPENHOUSE 2009

9:15 PTG
=====================================================
Inilah dia geng Ashaabulkami pada hari raya ke3 2009..Akhirnya terlaksana juga program yang penat2 kami susun..Sori la coz lambat sangat nak update yg nie..blogger sibuk belajar bahasa arab ngan ahli dakwah Yaman..
======================================================




Inilah wajah2 ceria kami (padahal tengah penat smua) pada pagi raya ke3..

----------------------------------------------------------------------------


Bila dah ramai camni,mula la sembang2 merapu..Si Firdaus tu duk cerita pe sampai tangan xsenang duduk..
----------------------------------------------------------------


Time ni tetamu2 dari hadhramaut baru sampai..Jemaah diorang dalam 15 orang

-------------------------------------------------------------------------


Ni geng kami tengah bermesra ngan orang kuat PERMAYA
------------------------------------------------------------------


Amacam?Nampak meriah tak?Tetamu bukan saja dari sekitar Yaman,bahkan Mesir pun ada..

----------------------------------------------------------------------


Posing terakhir geng Ashaabulkami sebelum menyerbu tilam masing2 dek kepenatan..
----------------------------------------------------------------




Read On Comments

Persiapan OPENHOUSE

2:30 PG
====================================================
Walaupun tahun ni merupakan tahun pertama kami beraya di bumi Yaman,kami berjaya melaksanakan 1 program yg ckup hebat...dengan berbekalkan tenaga ashaabulkami dan sdikit bantuan dari tetamu kami(Faizol n Marzuq),majlis yg kami raikan menjadi cukup meriah.. 1 malam kami tak berehat.masing2 bertungkus lumus nak menjayakan majlis openhouse kali ni..jom ushar2 skit pe kitorang wat..
====================================================

Amir ni paling rajin basuh periuk..
p/s:Ha mir,jangan ckp aku x buh gmba ko lak..awal2 aku buh..;p
......................................................................................................................

Nasi impit ni baru siap... nampak cam dadah la pulak...huhu..
......................................................................................................................

Hanis ngan Amir tgh siapkan peralatan masak...
.......................................................................................................................

Tuan guru Hj Hassan tengah pasang bukhur(pewangi bilik)
..........................................................................................................................

Omar tgh angkat nasi impit yang baru siap..
......................................................................................................................

Bukan senang nak pasang ketupat..dah miskin sangat xde krusi..emm,makluman sket,ketupat2 kitorang ni dah di kalerkan ngan warna2 negeri kitorang..2 yg kalerful..
.....................................................................................................

Sume wat2 cara...
.......................................................................................................................

Shakir tgh potong daging kambing panggang...
.................................................................................................................

Banner yg dah siap...hasil sentuhan seni dari Faizul..Khat tu yg aku maksudkan..yg conteng2 kt tepi tu aku xtaw sape..
p/s: Faizol,kitorang ucap mekasih banyak2 coz sudi siapkan banner sempoi ni kat kami..

.....................................................................................................................

Pakat2 posing ngan banner baru...
......................................................................................................................


Fezol tengah sungguh2  kerat nasi impit
..................................................................................................................


Akram pn wat2 rajin tym ni..
...................................................................................................................


Waktu persiapan tempat..
...............................................................................................................


Sume sampah2 dibasmi..
.............................................................................................


Dapur gas pn kena bersih gak...
...........................................................................................


Tau aku nak tangkap gambar,dan2 sume posing...wakaka...
..........................................................................................................................


Ni bahagian panggang memanggang...
......................................................................................................................



Agak2 tgh wtpe tu?
............................................................................................


Bukan kertas yg aku pegang tu..daun...nk wat ktupat...
..................................................................................................................


Ni sume tukang masak sempena openhouse kami kali ni...
nasi minyak ko memang zein Marzuq!!Len kali datang ziarah kami lagi...
.......................................................................................................................



Read On Comments

Pagi Raya..

1:09 PG
========================================================
Pukul 6.30am smua dah bersiap nk gi solat raya di rumah encik Hamdan (sekretari ke3 kedutaan)..rasanya xde yg tertinggal kali ni,smua ikut..tetamu kami dari mesir pun ikut skali...ada 4 biji bas datang amik kami di depan jamiah iman..
========================================================

Geng Ashaabulkami je dah 1 bas..huh..

.......................................................................................................................

Aku xdan duduk dah amik gambar..

....................................................................................................................

Ni tengah takbir raya...

.....................................................................................................................

Hebat x hebat geng kami,sorang jd pengacara...

.................................................................................................

Ni tym khutbah...

..........................................................................................................................


Mcm biase la,sape xboring dgr khutbah....haha..

.......................................................................................................................

Ni dia Duta Besar Malaysia ke Yaman...En.Samad

........................................................................................................

Salam2,peluk2,cium2...dh jd macam org yaman...walaupun berbaju melayu...

...........................................................................................................................................

........................................................................................................................

.......................................................................................................................

.......................................................................................................................

<<<>>>

........................................................................................................................

Perangai kami x sama ngan orang yaman ialah bab beratur...org yaman jenis kalut,xsabar2..org melayu ni beradab...so,kat mana2 pn kita sentiasa beradab...

........................................................................................................................................

Kat tangga pn jadi kerje...

.................................................................................................................

Diorang ni duk ngumpat sape ntah...wakaka..

....................................................................................................................

Ha...nampak meriah x?

................................................................................................................

Menu pagi raya kat sini nasi himpit kuah kacang ngan sup...

...................................................................................................................


<<<>>>

.....................................................................................................................

Ni dia banner openhouse..

..................................................................................................................

Bermesra ngan pakcik Din...

...................................................................................................................

Bila lagi nk bgambar ramai2...

....................................................................................................................

Aduh,sape ntah kat ujung tu,dia sorang tangan masuk lam poket...
.................................................................................................................................
<<<<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>>>

Read On Comments

Iklan sikit..

Eload System- Topup Kredit Serendah RM3.00 serendah RM3

Eload System- Topup Kredit Serendah RM3.00 serendah RM3

Sembang2...


ShareThis